tisdag 20 februari 2007

Spruckna flygplansrutor förbryllar

På kort tid har tretton olika flygplan på Denvers internationella flygplats fått sprickor i sina vindrutor. Exakt vad som orsakat problemen utreds just nu, men ett kraftigt oväder med rejäla vinterstormar tros ligga bakom.

Även om ovädret är boven är det ytterst ovanligt att flygplansrutor går sönder på det sätt som skett i Denver. Vindrutorna är tillverkade för att tåla vindstyrkor på upp till 400 knop, kyla och kollisioner med fåglar.
- Det här är inte bara ovanligt. Jag känner inte till något fall tidigare där flera vindrutor spruckit bara genom att planen är på en visst plats under en viss tid, säger piloten och flygexperten John Nance till ABC News.

Sprickorna upptäcks, som tur är, ofta på marken. Sedan 1982 har amerikanska flygmyndigheten Federal Aviation Administration bara fått 20 fall inrapporterade där rutan spruckit i luften, i tolv av fallen var det på passagerarflyg.

Den mest kända incidenten var när en av vindrutorna lossnade på ett plan från British Airways och piloten nästan sögs ut ur planet. Tillbudet slutade dock bra och planet kunde landa, skriver ABC News.

0 kommentarer:

blogger templates 3 columns | Webtalks