söndag 25 februari 2007

Oro för nya terrorattacker i Bangkok

Bomberna som exploderade i Thailands huvudstad Bangkok på nyårsafton kan följas av fler attentat. I fredags uppdaterade brittiska, australiensiska och kanadensiska utrikesdepartementen sin varningar till turister och uppmanar till försiktighet i Bangkok, skriver den engelskspråkiga thailändska tidningen The Nation.

Även svenska UD uppdaterade i fredags sin sida med reserekommendationer för Thailand. Svenskar som reser till Bangkok uppmanas att: "vara försiktiga, att noga följa nyhetsutvecklingen, att även fortsättningsvis undvika folksamlingar samt att samarbeta med polis och annan vaktpersonal i de nya säkerhetskontroller som upprättats".

UD avråder helt från resor till de oroliga södra provinserna Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla.

Strandkrabban avskyr att låta våldsmakare bestämma hur han ska resa, men för den som känner sig orolig vid tanken på att strosa runt i Bangkok, finns flera bra alternativ i Sydostasien. Varför inte testa Malaysias huvudstad Kuala Lumpur till exempel? En av världens häftigaste städer och dessutom en bra knytpunkt för flyg till andra platser i Asien.

Thailand börjar bli lite som Kanarieöarna, var du än hamnar tjattras det på svenska. I Kuala Lumpur känns det faktiskt som att du lämnat Sverige ...

tisdag 20 februari 2007

21 länder är ingenting


Jag har bara besökt nio procent av världens länder, eller 21 stycken. Nio ynka procent. Jag trodde att jag var berest, men icke. Två minuter på den här sajten genererade en personlig världskarta över besökta länder, som inte ser skoj. Det mesta är ju vitt.

Tror det är dags att checka ut från livet, köpa en bra jordenrunt-biljett och börja samla lite länder...

Spruckna flygplansrutor förbryllar

På kort tid har tretton olika flygplan på Denvers internationella flygplats fått sprickor i sina vindrutor. Exakt vad som orsakat problemen utreds just nu, men ett kraftigt oväder med rejäla vinterstormar tros ligga bakom.

Även om ovädret är boven är det ytterst ovanligt att flygplansrutor går sönder på det sätt som skett i Denver. Vindrutorna är tillverkade för att tåla vindstyrkor på upp till 400 knop, kyla och kollisioner med fåglar.
- Det här är inte bara ovanligt. Jag känner inte till något fall tidigare där flera vindrutor spruckit bara genom att planen är på en visst plats under en viss tid, säger piloten och flygexperten John Nance till ABC News.

Sprickorna upptäcks, som tur är, ofta på marken. Sedan 1982 har amerikanska flygmyndigheten Federal Aviation Administration bara fått 20 fall inrapporterade där rutan spruckit i luften, i tolv av fallen var det på passagerarflyg.

Den mest kända incidenten var när en av vindrutorna lossnade på ett plan från British Airways och piloten nästan sögs ut ur planet. Tillbudet slutade dock bra och planet kunde landa, skriver ABC News.

måndag 19 februari 2007

Gestikulera som en fransos

Paris är ett av världens mest överskattade resmål, om ni frågar mig. Dyrt, förutsägbart, opersonligt och lite för många arroganta fransmän för att det ska kännas bra. Men nu visar parisarna, eller åtminstone pr-byrån bakom den senaste reklamkampanjen, att det helt oväntat tycks finnas ett visst mått av både självdistans och humor.

På sajten C'est so paris lär man turister, engelsmän är den främsta målgruppen, att smälta in genom att använda typiskt - oartiga - franska gester. "The Gallic shrug" är ett exempel. Gesten används för att förneka kännedom eller ansvar och är lika enkel som effektiv: stick ut underläppen och lyft ögonbrynen och axlarna i en samtidig rörelse.

Jag kanske ska ge Paris en chans till, trots allt. Det skulle nog vara skönt att tjafsa med fransmännen med deras egna metoder.

Tja, eller så reser jag till ett trevligare resmål. Till en stad där marknadsförarna inte behöver be om ursäkt för invånarnas beteende.

söndag 11 februari 2007

1 220 meter fasa - och en decimeter glas


Om du inte lider av höjdskräck och du råkar befinna dig i Arizona, USA, den 28 mars i år, se till att boka in en tur till Grand Canyon. Då invigs den nya attraktionen Grand Canyon Skywalk.

21 meter ut från berget skjuter en oval promenadslinga, byggd helt i glas. Räkna med en luftig vandring. Under fötterna skiljer ynka tio centimeter glasgolv dig från 1220 meter avgrund. Det är galet långt ned till dalens botten.

Strandkrabban har, om inte höjdskräck, så åtminstone lite höjdångest. Jag håller mig hellre på fast mark, trots att säkerhetstester visar att "skywalken" klarar en vikt motsvarande 71 fullastade Boeing 747:or och jordbävningar på upp till 8,0 på richterskalan. Bra så, men den typen av försäkringar sätter liksom fel bilder på näthinnan.

Grand Canyon Skywalk hittar ni här

lördag 10 februari 2007

Dejtingsajt för flygande singlar


Tycker du att tiden ombord på flyget kan användas till något roligare än att knapra nötter, läsa eller sova dåligt? Är du singel? Grattis. Nu finns möjligheten att dejta på planet istället. Sajten Airtroductions är en kontaktsajt nischad mot de som ofta reser med flyg. Tyvärr finns den än så länge bara i USA.

Airtroductions fungerar så att medlemmarna först lägger upp sin resplan på sajten och när de därefter bokar biljett på internet, på någon av de större amerikanska nätresebyråerna som Orbitz eller Travelocity, listas andra medlemmar som är inbokade på samma plan. Om någon känns intressant är det bara att ta kontakt och bestämma en dejt.

Naturligtvis kan inte Airtroductions påverka vilka sittplatser medlemmarna får på planet, utan det är upp till medlemmarna själva att byta platser för att få sitta ihop. Kanske lika bra. Om dejten visar sig vara något annat än väntat, är nödutgången nära.

- Det finns många singlar som reser mycket i arbetet och inte har tid att gå på singeltillställningar. Om det här innebär ett nytt sätt att träffas, är det jättebra, säger
Peter Shankman som skapat Airtroductions till ABC News.

Flygbolagen uppges inofficiellt ha sagt att de gillar idén. Allt som gör passagerna på bra humör är bra för kabinpersonalen, låter det.

Undrar hur det låter när de måste börja jaga alla nya medlemmar i tiotusenmetersklubben ut från toaletterna, funderar Strandkrabban.

fredag 9 februari 2007

SAS flyger direkt till Bangkok

I slutet av oktober startar SAS en ny direktlinje från Arlanda till Bangkok med tre turer per vecka, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Avgångstiderna är anpassade till SAS flygningar från Norge, vilket gör att både norska och svenska resenärer får en ny smidig väg till Bangkok.

SAS samarbete med Thai Airways gör att passagerare som ska vidare till andra destinationer i Thailand och Sydostasien bara behöver checka in sitt baggage en gång, vid resans början i Stockholm.

Flygplanstypen blir Airbus A340, men det är ännu inte klart när biljetterna börjar säljas.

torsdag 8 februari 2007

Ryan Air kan bli svartlistat

Ryan Air vägrar att följa Allmänna reklamationsnämndens, ARNs, rekommendationer om ersättningar till kunder som anser sig felbehandlade. I sju ärenden av tretton under 2007 har Ryan Air struntat i ARNs rekommendationer, skriver E24.se.

Stefan Larsson på ARN, säger till E24 att det är ovanligt att ett bolag väljer att gå emot nämndens rekommendation.
- Det är inte så vanligt att flygbolag inte följer nämndens rekommendationer, det brukar inte vara några nej, säger han.

Ryan Airs chef för Nordeuropa, Wilhelm Hamilton, skyller på ARN. Det faktum att myndigheten inte skriver hela dokumentet på engelska, bara inledande meningar, gör det svårt för Ryan Air att behandla ärendena, menar Hamilton.

Tidningen Råd&Rön som publicerar den svarta listan över företag som inte följer ARNs rekommendationer kommer med en färsk lista inom några veckor. Råd&Rön har inte hunnit titta på om Ryan Air kommer att platsa, men en hel del talar nog för det. Bolaget har varit med på den föga smickrande listan förr, men lyckats hålla sig därifrån de senaste åren.

Strandkrabbans inställning till Ryan Air är kluven. Företaget har öppnat resandet för fler genom att pressa priserna på flygmarknaden. Gott så, men att flyga med bolaget är som att åka buss med länstrafiken i Västernorrland, fast aningen sämre service.

Att flyga med Ryan Air är oftast billigt, men gör mig - alltid - på dåligt humör. Man får vad man betalar för, som det brukar vara.

onsdag 7 februari 2007

Helsingfors är porten till Asien


Svenskar som vill flyga reguljärt till Asien är inte bortskämda med alltför många direktflyg. Finnair och flygplatsen Helsinki-Vaanta växer allt mer fram som det bästa alternativet, istället för att byta flyg nere på kontinenten.

Finnair satsar under våren ytterligare på att bygga ut trafiken till Asien och blir tredje största flygbolaget i väst som flyger på Asien. Antalet avgångar mellan Finland och Indien ökas från tre till tolv i veckan, med bland annat dagliga flyg till Delhi och fem flyg per vecka till Mumbai. Även antalet flygningar till Kina utökas.

När förändringarna är genomförda har Finnair 66 långflygningar per vecka från Helsingfors, bolaget flyger även på New York.

Finnairs asiatiska destinationer blir, från och med juli: Bangkok, Singapore, Hong Kong, Beijing, Shanghai, Guangzhou, Delhi, Mumbai, Tokyo, Osaka och Nagoya.

För att kunna öka på Indien och Kina, skrinläggs den planerade satsningen på Kuala Lumpur. Men där har vi från Sverige redan ett direktflyg, efter att Malaysian Airlines bestämt sig för att inte lägga ned sträckan, som tidigare var sagt.


Skorpioner på planet

Har du sett "Snakes on a plane" med Samuel Jackson? Prova att byta ut ormarna mot skorpioner, så har du inte bara en, utan två, verkliga historier. Vid två separata tillfällen nyligen har passagerare på amerikanska inrikesflyg blivit bitna av skorpioner som tjuvåkt i handbagage. Det ena krypet misstänks ha liftat från Costa Rica och det andra från Houston, Texas.

Jag brukar alltid tjata på mina bekanta att kolla igenom väskor innan de flyger hem från mer artrika länder än Sverige. Känns som att jag fått några kubikmeter vatten på min kvarn.

MSNBC har artikeln.

tisdag 6 februari 2007

Flygplatsfloppen i Bangkok


Bangkoks nya internationella flygplats
Suvarnabhumi dras med stora problem. Landningsbanan har sprickbildningar som gjort att vissa flygbolag tvekat att landa och terminalbyggnadens luftkonditionering fungerar dåligt. Problemen har blivit så stora att Thailands regering idag godkände en plan att återöppna Don Muang, den 93 år gamla flygplats som stängdes när Suvarnabhumi öppnades.

Planen går ut på att Bangkok ska ha två internationella flygplatser till följd av det ökande antalet resenärer till staden, men den ansvariga ministern säger också till Bangkok Post att huvudorsaken är att
Suvarnabhumi måste repareras. Regeringen fattar slutgiltigt besked i frågan inom två veckor.

Don Muang kan vara i drift inom 45 dagar från att beslutet fattas och flygbolagen kommer själva att få välja om de vill flyga på den nya eller den gamla flygplatsen.

Suvarnabhumi invigdes i september ifjol och har "Thailands stolthet" som slogan. Flygplatsen är världens största under samma terminaltak och har världens högsta flygledartorn. En klen tröst när landningsbanorna spricker.

Malaysia spöar Vegas i hotellskryt

Vilket är världens största hotell? MGM Grand i Las Vegas, svarar alla som kan sina TP-frågor. Så var det, fram till i december förra året. Nu har Guinnes rekordbok besökt Genting Highland utanför Malaysias huvudstad Kuala Lumpur och räknat hotellrum. 6118 stycken räckte för att First World Hotel med råge nu kan kalla sig världens största. Tidigare titelhållaren MGM Grand har "bara" 5034 rum.

Strandkrabban har besökt hotellet och kollat in rummen. Känslan? Tja, att det inte finns någon anledning att jäkta dit. Enda orsaken att bo där är för den eventuella skrytfaktorn. Rummen ser ganska ordinära ut (tänk: Scandic) och hela bygget känns som en gigantisk finlandsfärja. Den som vill spela bort pengar på Malaysias enda kasino eller uppskattar en Las Vegas-inspirerad nöjespark (inom- och utomhus) kan besöka Genting Highland av de anledningarna. Men du bor bättre nere i Kuala Lumpur.

Ett standardrum, som det på bilden, kostar 120 ringgit (drygt 240 kronor) per natt.

Nytt bolag lovar tokbilliga Asienresor

Att flyga tur-retur mellan Europa och Asien för 600 kronor, låter det för bra för att vara sant? I juli kan det bli verklighet. Nybildade flygbolaget Air Asia X tänker pressa priserna på långflygningar på samma sätt som redan skett på regionala marknader. Bakom Air Asia X står bolagen Air Asia, Asiens svar på Ryan Air, och Fly Asian Express.

Air Asia X kommer att använda Kuala Lumpur i Malaysia som bas och erbjuda dagliga flygningar till destinationer i Europa, Asien och Indien. Bolaget räknar med att införskaffa ett tjugotal nya flygplan, sannolikt Airbus A320.

Terminalen för lågprisflyg, LCCT, vid Kuala Lumpur International Airport har börjat byggas om för att få plats med de nya flyglinjerna.

Air Asias vd Tony Fernandez säger till BBC att priset för en tur och retur-biljett från London till Kuala Lumpur kommer att ligga i spannet 575 till 3240 kronor.

blogger templates 3 columns | Webtalks